Tanti - aki homárral adja fel a székelykáposztát

A közeli Hegyvidék Központ Bruno & Bruno étterméről kétszer is írtam. Az elsőt az egyik tulajdonos lelkesen népszerűsítette a faszbukoldalán, a másodikat pedig nem népszerűsítette. A nagy reményekkel indult hely nem vonzott be számottevő közönséget, tavaly augusztusban apróbb átalakításra bezárt, majd más névvel és stábbal nyitott ki.
Nagy meglepetésemre a Tanti névre váltó étteremben a Babel újraéledéséből furcsának tűnő körülmények között kimaradt egykori legendás Babel-konyhafőnököt, Pesti Istvánt pillantottam meg. Meglepetésem oka, hogy a Tanti valamiféle nagymamakonyha képzetét kelti, a séf személye viszont a fine dining irányába mutat.


Egy-két desszert megkóstolása után aztán nem sok kétségem maradt, az étterem marketingjével (kb.: házias ételek modern köntösben) ellentétben a tálalásban, alapanyagokban, párosításokban és (sajnos) a porciókban is, inkább a csúcsgasztronómia jegyeit vélem azonosítani. Ez a Tanti finoman és érdekesen főz, művészien tálal, és nem akar minket 3 fogással degeszre lakatni.
A címben említett emblematikus ételt nem kóstoltam, viszont ettünk kifinomult erőleveseket, kacsamellet, kacsacombot és fantasztikus desszerteket. A kacsamell azt a csúcsgasztronómiai irányt képviseli, amit inkább tisztelek, mint kedvelek. A kacsacomb meg azt az irányt, ami valóban tantisnak nevezhető. Adódik az összehasonlítás lehetősége.


Kacsamell, cékla, paszternák (4550 Ft): szépséges tálalás, gyönyörű színű, de sajnos 10 dekánál kevesebb és rágós kacsamell, kevés köret változatos zöldségekből, remek, de kissé funkciótlan (a tányéron található elemek egyikével se felitatható) céklás jus.


Kacsacomb, káposztás gnocchi (3750 Ft): omlós kacsacomb a kommersz törtburi-párkáp párosítás helyett ideális állagú házi gnocchival, üdítően ress káposztával, (számomra) optimális (3 fogásos étkezést támogató) adagban.


Ha nem akarunk költeni az á la carte jellemzően 4000 Ft felett kezdődő főételekre, az ebédmenüben is találkozhatunk különleges kombinációkkal és apró gegekkel, kifinomult tálalással (a fenti két képen: bárányfartő, kuszkusz, ratatouille és makréla, rakott kelkáposzta nyúllal). Apró szépséghibája a dolognak, hogy ennél (3900 Ft/3 fogás) drágábban szinte csak csillagos helyen kínálnak ebédet.


Eléggé édesszájú vagyok, így a desszertekből fogyasztottam eddig leggyakrabban. Ezeket még drágának se nevezhetem - az egészen elképesztő, impresszionista szellemben tálalt citromtorta (fél citromtart két darabban, habcsókocskák, citromkrém, citromsorbet, pisztáciaszivacs, friss hatású gyümölcsök (áfonya, málna, ribizli)) pl. 1750 Ft, míg ugyebár egy közeli pláza elég közepes éttermében pár hete 1500 körül fizettem egy teljesen feledhető gesztenyés desszertért.
A Tanti nyitása idején kínált lúdláb is remek volt, újabban pedig a narancsos csokitorta (1750 Ft) nyűgöz le, aminél jobban csak akkor tudna lenyűgözni, ha a desszert főeleme kissé méretesebb lenne...
Természetesen a desszertek között is megjelenik a tantis irány, de itt sincs dominanciája: a mákos nudli (1450 Ft) csak szimplán az, aminek lennie kell.


A Tanti jó terep lenne Pesti Istvánnak a nagy visszatérésre, ehhez a teljesítmény meg is van, pusztán a vendégek hiányoznak, így erősen aggódom e különös kísérlet jövőjéért. Kíváncsi volnék, hogy a tulajdonosok elemezték-e a Bruno & Bruno balsikerének okát, és ha igen, miből gondolták, hogy a házias képzeteket keltő névvel párosított erősebb csúcsgasztronómiai fókusz több szerencsét hozhat. Nyilván nehéz szétszálazni, de jó lenne tudni, hogy a fizetőképes vendégek egyszerűen nem óhajtanak eltartani Budán a jelenlegi egy-kettőnél több, a magas gasztronómia irányában elkötelezett éttermet; egy bevásárlóközpont sarkán nem hajlandóak egy ilyenbe beülni; konkrétan a kevéssé látogatott Hegyvidék Központ nem vonzza a vendégeket; netán egy másik, valóban tantis irány (az egyik legjobb magyar séf által enyhén megvariált házias ételek nagyobb adagban, barátságosabb áron) mégis sikeres(ebb) lehetne itt. Az utóbbi feltételezést talán erősíti, hogy az alapvetően üzleti kudarcnak tűnő miniplázában a jó levesek mellett leginkább a roston sült csirkemell/karaj különféle kombinációival csábító (?) Szervusz Bisztró megyeget, az alagsori halasnál (Vörös Homár) pedig a spártai körülményekkel párosuló nem alacsony árak ellenére is szinte tömegesen ebédelnek.

www.tanti.hu
(látogatás időpontja: 2014. VIII. 16, VIII. 18, IX. 24, X. 13, XI. 15, XII. 4, XII. 18, 2015. II. 10, II. 17)

3 megjegyzés:

  1. "Breaking! Most kaptuk a hírt a Michelintől, hogy a Pesti István vezette Tanti csillagot kapott."

    VálaszTörlés
  2. Gratulálok, jó orrod volt! Melyik lesz a következő csillagos?
    Mackóúr

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó orrom? Valami olyasmit azért gondoltam, hogy a Tantit csak a csillag menthetné meg a közeli bezárástól, de ezt nem írtam le, mert jóban vagyok a kedves üzletvezető hölggyel. :)
      Arra tippeltem, hogy a New York Salon - Zona - Olimpia trióból kerülhet ki a következő csillag tulajdonosa. Persze, a Tanti is ebbe a ligába tartozik, csak nem tűnt reálisnak, hogy pár hónapnyi, meglehetősen csekély látogatottságú működés után kitüntessék.
      Arra vagyok leginkább kíváncsi, hogy az étterem ezek után megtalálja-e a vendégkörét, vagy pár hónap után elcsitul a szenzáció hatása és újra alig lesz pár ember, aki nálam több pénzt költ a Tantiban.

      Törlés