Makk Hetes - a feltámadás

A Makk Hetes gyerekkoromban gyakori célpont volt családi kirándulások után. A kicsi Hapci nem volt gurmé egyáltalán, akkor még változatosságra se vágytam, tehát szinte mindig finom sertéspörköltet rendeltem nokedlivel. Felnőve párszor egyedül ettem a vendéglőben, nem csak pörköltet, de a konyha és a kedvetlen kiszolgálás kevéssé csábított vissza. A beltér is egyre kopottabb lett, a Németvölgyi-Kiss János sarkon megállt az idő.
Sok-sok év telt el, míg télen a blogomra beírta valaki, hogy javulóban a Makk Hetes. Ilyen közeli helyeknél a jó hír gyorsan látogatásra ösztökél...


Már az első látogatás nagyságrenddel jobb élmény volt, mint a rendszerváltás óta megejtett tán összesen három, a konyha és a pincérek is megközelítették a "budai kockás abroszos kisvendéglő" fantáziánkban élénken élő, de a valóságban szinte soha nem látott képét. Tehát az egyszerű ételeket jól készítik, a bonyolultabbakat se rosszul, a pincérek kedvesek és pár látogatás után megjegyzik, hogy Újházi tyúkhúslevest szoktunk elvinni műanyag kübliben pitliben. A kínálat illeszkedik a hely jellegéhez: nem szűk, de nem is kezelhetetlenül terjengős, van már heti ajánlat és ebédmenü is. Júliusban az ódon, tán a nyitás óta változatlan belteret feldobták kissé a megfeketedett faburkolat virágos tapétára cserélésével.


Levesfüggő édesapám nem véletlenül szereti az innen hozott Újházit (1190 Ft), ami főételnek is beillő mennyiségű és gazdagságú, a gombát se felejtik ki belőle. Nem lehet panasz a csészényi házi májgombóccal bélelt húslevesre (790 Ft) és a házias gyümölcslevesre (790 Ft) se, a hasonló kategóriájú helyekhez képest tisztes a tejszínmentes francia hagymaleves, míg a jellegtelen narancsos-gyömbéres sárgarépakrémleveshez (790 Ft) tán érdemes lenne elkérni a Szervusz szakácsának receptjét...


A főételeket elég alaposan végigpróbáltuk. Az adagok nem hatalmasak, mint egyes konkurenseknél (Barackos, Rétisas), inkább a többfogásos étkezést segítik. A pörköltfélék (borjúpaprikás galuskával, 2590 Ft; harcsapaprikás túrós csuszával, 2790 Ft) nem kiemelkedőek, de megbízhatóan hozzák az élvezhető szintet. Édesanyám kiválóan elkészített jóízű pontyot (rántva vagy Orly-módra, 1890 Ft) evett többször. Az ajánlatban néha feltűnő szalontüdő (1890 Ft) is kedvére való volt, míg a kissé nehezen vágható, sómentes rántott marhapofa burgonyapürével és tormás majonézzel (2590 Ft) kevésbé.


A saját kedvencem talán a műfajhoz képest könnyedre hangolt magyaros szűzérme (2390 Ft), ami tökéletes ellentéte e lejáratott étel jellemző vendéglői inkarnációinak. Tehát a húst érme formátumban szaftosra sütötték, a lecsós ragu friss hatású és nem szottyadt, a burgonyatallérok pedig kívánatos kontrasztot adtak részleges ropogósságukkal. Nem minden ajánlat szárnyal persze ilyen magasságban, a hátszín (sültpaprikamártással, gratenburgonyával, 2690 Ft) rágósságát például nem sikerült konyhatechnikával eliminálni. Igen remek viszont a sztenderd étlapon szereplő sertéstarja mustármártással, lyoni hagymával, fűszeres burgonyával (2290 Ft) és a mátrai borzas, amit grillezett zöldségekkel kértem a szokványos - és érthetetlen - burgonyaköret helyett. Ha nem olasz csúcséttermi szinthez viszonyítunk, nem lehet panasz az ajánlatban rendszeresen feltűnő tésztákra se.


A desszertekről (890 Ft) leginkább az jut eszembe, hogy ami nem rossz, az még sajnos nem élvezetes. Nincsenek felháborító alapanyagok és simlisségek, de olyan sincs, amit igazán örömmel kérnék ki. A honi stílű (grízes) császármorzsa kicsit szárazkás tésztájú és az élvezeti értékéhez képest drága, a túrógombócot a bántóan savanyú tejföl lehúzza, a Gundel-palacsinta pedig több tölteléket és csokiszószt érdemelne. Az ajánlatban szereplő tételek között akadnak a sztenderd választéknál érdekesebbek, de a megvalósítás ezeknél is egyenetlen (remek almás rétes, közepes szilvás gombóc, gyengécske meggyes csokikrém).


Gyakran egész sokan étkeznek a Makk Hetesben. Az ételek nem olcsók, de nem is drágák - az árak rendben vannak a minőséghez és a porciókhoz képest. A borok árai nem elszálltak, s becsülendő, hogy fogyaszthatóak a ház borai is, amiket 180 pénzért deciznek ki.
A stáb jó úton jár a közelmúlthoz képest - remélhetőleg egyszer meg is érkeznek oda, ahová szeretném.

Konyha: 5,5 (átlagnál jobb)
Árszint: 2,5+ (alsó középkategória)
Ár-érték arány: 2,2 (minőséggel arányos árak)
www.makkhetesvendeglo.hu
(látogatás időpontja: 2014. II. 20, II. 24, V. 7, V. 28, VI. 29, VII. 8, VIII. 10, VIII. 31, IX. 12)

2 megjegyzés:

  1. A kajákkal nem foglalkoznék, megbízom az ítéletedben, de a kübli szóval nem vagyok kibékülve: nálam elsődlegesen a cellabéli éjjeliedény ugrik be róla, tudom, van más jelentése is, de egyik sem étlehordó értelmű. Ha már nem edény, nem lehetne inkább pitli? - ez nem annyira snassz. :)

    más: tegnap délután jártam az Ezüstponty környékén, tele volt a kerthelység.
    Csekkoltad mostanában?

    VálaszTörlés
  2. Mindent a kedves olvasókért... javítottam. Egyébként vecsési savanyúságos az a bizonyos darab.
    Az Ezüstpontyban kb. évente egyszer fordulok meg, legutóbb tavaly októberben vittem oda olasz vendégeket. A főételekkel többségében elégedettek voltunk, a gulyáslevessel és a desszertekkel kevésbé. Szerintem a környéken a Jardinette és a Makk Hetes konyhája is erősebb, viszont az Ezüstpontynak van a legvonzóbb kertje.

    VálaszTörlés