A nyár legjobb levese

Villányban jártunk. Kamilla a Syngenta növényvédős rendezvényén vett részt, én meg sofőrködtem-nézelődtem-kóstolgattam (ételt, a félreértések elkerülése végett).
Gere Attila borhotelének és a hírek szerint kiváló Mandula éttermének szomszédságában új, látványos pince-étterem-panzió komplexum épült: a Halasi Pince.


A hely különlegessége az elektronikus étlap, ami a bejárat mellett, nagyban is megcsodálható. Sikerült megakasztanom kissé nehezen átlátható működésében, előhívtam egy ételfotó hűlt helyét, majd lefagyott a szoftver. :)
A hely tulajdonosának szemlátomást túl sok pénze volt, így egy részét elköltötte, de ezt szerencsére nem ízlés nélkül tette. Az étlap gourmet konyhát sejtet, míg az árak egyelőre jóval a Crocus alatt vannak, ezért csábultunk be az üres pincébe. És nem tettük rosszul.
Ugyanis a málnakrémleves málnahabbal és ropogós málnával (1090 Ft) az egyik legjobb gyümölcsleves/krémleves volt, amit valaha ettem: intenzív málnaízű, alig édes, nem túlhűtött lében kanálnyi, még intenzívebb ízű - inkább sorbet, mint - hab, ráadásként egész málnaszemek és miniatűr ízbombákként robbanó liofilizált málnadarabkák. Bravó!


A főételként választott tészta (vargányás házi metélt petrezselymes camembert mártással, 1790 Ft) sajnos csak részben, a rengeteg és remek gomba oldaláról felelt meg az elébb felcsigázott várakozásoknak. Az jutott eszembe a szomorkásan túlfőzött és egyébként is vékony, tartás nélküli tésztáról, hogy ha ennél nem futja többre házilag, nyugodtan használhatnának valami középkategóriás gyári terméket is.


A desszert újra ütött: a kissé "újragondolt" krémes és a csodásan koncentrált ízű házi fagylalt, valamint a pikáns mártás remekül kiegészítették egymást (vaníliás krémes mákfagylalttal és áfonyamártással, 1100 Ft).
A pincérünk felkészült és lelkes, az ételek színvonalához képest az adagok szinte bőségesek - nem estek a kizárólag szűk szektának szánt látványgasztronómia csapdájába. Ha nem fogy el a pénz és a türelem, a Halasi konyhája Pécstől délre eddig ismeretlen magasságokat járhat be.

www.halasipince.hu
(látogatás időpontja: 2012. VIII. 2)

2 megjegyzés:

  1. Gombához, pláne vargányához nagyon passzolnak a pikánsízű sajtmártások: márványsajtos,például, de a kapros-juhtúrós se rontja el.
    Ötletesebb, biztonságosabb, s tán még finomabb is valamilyen kásával (pl. köles) kínálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ízre remek volt a kompozíció, csak a tészta állaga rontotta le az élményt.
      Köles, gersli, rizottórizs - ezekkel finom lehet a friss vargánya.

      Törlés